#Tree,two,one

#TreeTwoOne...

#TreeTwoOne staat symbool voor de dreigende signalen die de planeet ons geeft. Een opwarmend klimaat en een verlies van onze biodiversiteit zijn kwalijke symptomen van haar kwakkelende gezondheid.  

Een tikkende klok die op een dag zal stilvallen? Dat is dan zonder jou gerekend.

#TreeTwoOne staat ook symbool voor nieuwe energie, jouw energie!

Plant een boom, daag je vrienden uit en geef onze politiek groene inspiratie. 

Eis van hen hetzelfde enthousiasme waarmee jij die boom plant opdat ze de klimaat- en biodiversiteitsproblematiek aanpakken met concrete, ambitieuze en doordachte maatregelen.

Ik doe mee

Deze actie kwam mede tot stand door studenten van:

AMS_logo-lockup_black.png   

Hoe kan je deelnemen?

De #TreeTwoOne-beweging kan niet groeien zonder jouw hulp! We moedigen iedereen aan een boom te planten en resoluut te kiezen voor een radicale vergroening van ons land. Stap voor stap, boom voor boom.

Deelnemen is erg eenvoudig; ga naar de dichtstbijzijnde tuin/boomopslag en haal een boom om te planten in uw tuin. Doe het samen met vrienden, familie of zelfs met je buren, maak een leuke foto en plaats je eigen boomavontuur op jouw sociale media (Facebook, Instagram of Twitter) met behulp van de hashtag #TreeTwoOne. Op deze manier help je niet alleen het milieu, maar stimuleer je ook vele anderen om hetzelfde te doen en een groenere omgeving voor iedereen te creëren.

Scholen en bedrijven

Je kan deze uitdaging ook met jouw school of bedrijf aangaan. Plant samen met jouw medeleerlingen of collega's een boom en daag andere scholen of bedrijven uit. 

Hoe plant ik een boom? Zo!

  • Het jaarlijks plantseizoen loopt van november t.e.m. maart
  • Afhankelijk van het aantal bomen dat je wil planten kan je er voor kiezen om met een grondboor of handmatig plantgaten te maken. 
  • Draag zorg voor het plantsoen. Bij droog, winderig en koud weer zorg je ervoor dat de wortels van het plantsoen goed afgedekt zijn. Bij het planten van bomen en struiken moet men zeer voorzichtig te werk gaan. Het is vooral van groot belang dat de wortels niet beschadigd worden. Daarom moet je de jonge plantjes uit de zon en de wind houden, zodat ze niet uitdrogen.

  1. Maak een plantput die diep en groot genoeg is om net alle wortels te bevatten. De put is minstens even breed als de kroon boven de grond. ​Onderaan in de put maak je de aarde best wat los, zo vinden de wortels vlot hun weg naar het water.
  2. Breng het boompje in de plantput en zorg ervoor dat de hoogste wortels aan het stammetje net onder de grond zitten.
  3. Vul de put terug op met de uitgegraven bodem, waarbij de aarde fijnkorrelig tussen de wortels gebracht wordt. Zorg hierbij dat je geen grote kluiten gebruikt maar dat de aarde mooi verkruimeld is, vermijd ook graszoden.
  4. Voordat de put helemaal gevuld is, schud je eens voorzichtig met de boom zodat de aarde overal mooi tussen de wortels valt.
  5. Vul dan de put tot hij helemaal gevuld is en druk voorzichtig aan met je voeten (niet stampen!). 

Wanneer je een haag wil planten, graaf je beter een gleuf van ongeveer 40 cm diep en breed, daarna ga je op dezelfde manier te werk als bij individuele bomen of struiken. Per lopende meter plant je 4 à 5 planten als je een strakke haag wil en 1 à 3 planten als je een losse haag wil.                  

Klaar is kees: planten maar!​Waar let ik op bij het kopen van een boom bij een lokale handelaar?Vraag aan je lokale boomkweker naar plantgoed met het kwaliteitslabel 'Plant van Hier'. 

'Planten van hier' zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Omdat ze hier al zeer lang vertoeven, zijn ze aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken. Bovendien hebben onze fauna en flora zich aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken. Je zou denken dat al ons groen bestaat uit zulke planten, maar door onderzoek weten we dat maar 5% van ons groen nog echt 'Plant van hier' is. Dat komt door de import van goedkoper plantmateriaal uit andere delen van Europa. Omdat de ecologische gevolgen van niet-autochtone aanplant groot kunnen zijn, wil 'Plant van hier' de oorspronkelijke vegetatie terug in de natuur brengen.

plantvanhier.gif

Hoe behandel ik mijn plantsoen?

Omdat de boompjes op blote wortel geleverd worden, lopen ze het gevaar om gekwetst te worden of uit te drogen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om ze te vervoeren in een gesloten voertuig. Het is van zeer groot belang dat de wortels vochtig worden gehouden totdat je de bomen plant. Dat kan je het beste doen door ze af te dekken met bijvoorbeeld natte jute, een andere doek of een plastiek zeil. Je kan ze ook gewoon met hun wortels in een beek of vijver leggen: let hierbij op dat je ze niet kwijt bent! Wanneer je thuiskomt, ga je dus het best meteen aan de slag. 

Wanneer het niet zou lukken om ze op de dag van afhaling te planten, kan je de bomen inkuilen: je graaft een voldoende diepe put waar je de wortels van je volledige bundel bomen kan inpassen en bedekt ze met voldoende aarde zodat ze niet blootgesteld zijn aan de lucht. Op deze manier kunnen de bomen tot zelfs meerdere weken bewaard blijven. 

Wanneer, waar en hoe plant je een boom?

Bomen plant je het best in november of december, maar ook in januari, februari en maart kan je nog bomen planten. In die tijd van het jaar zijn de planten in een diepe rust en hebben ze het minste last van de plantschok die ze moeten ondergaan. Het ideale plantweer is zacht en vochtig weer. Bij vorst onder de -5 °C mag je niet planten en bij een droge oostenwind of felle zon moet je de bomen extra beschermen tegen uitdroging. 

De wet zegt dat je hagen op minstens een halve meter van de scheidingslijn met je buur moet planten en bomen op minstens 2 meter. Bij onderling akkoord kan het natuurlijk ook op de scheidingslijn en staat elke buur in voor het onderhoud aan zijn of haar kant. Wanneer er onduidelijkheden zijn, neem je best op voorhand contact op met de milieudienst van je gemeente. De wetgeving durft nogal eens verschillen van gemeente tot gemeente. 

Voor iedere boomsoort bestaat een ideale standplaats. Sommige bomen zijn kieskeuriger dan andere. Let er op dat je een boom die geen zeer vochtige gronden verdraagt, niet met zijn voeten in het water plant en een die enkel op rijkere gronden groeit niet in een droge, arme zandgrond plant. Ook niet alle bomen verdragen schaduw. De voorkeur van iedere soort vind je hier. 

Help! ze groeien te veel.

In principe is het niet nodig om bomen en struiken te snoeien maar wanneer de ruimte beperkt is of ze zijn aangeplant in een haag kan het natuurlijk wel nodig worden. Je wacht best tot mei-juni om een eerste keer te snoeien, van half augustus tot half september kan je, indien nodig, een tweede keer snoeien. Kies voor een bewolkte dag, tijdens een zeer zonnige dag kunnen de planten verbranden. 

In een losse haag kan het snoeien zich beperken tot het wegnemen van enkele hinderende takken. Een strakke haag moet door snoeien een trapeziumvorm krijgen: onderaan iets breder dan bovenaan, zo krijgen de onderste bladeren ook voldoende licht. Tijdens het vormingsproces is het belangrijk om van het begin zowel aan de zijkant als aan de bovenkant te knippen om geleidelijk aan de gewenste hoogte en breedte te bekomen. 

Als struiken ouder worden, kunnen de stengels gaan verhouten en vormen er zich minder zijscheuten. Als je dit niet wenst, kan je een verjongingssnoei toepassen. Hierbij laat je de jonge scheuten staan en verwijder je zwaardere takken.