Voedselbos

Voedselbos

Voedselbossen zijn hip! En dat is maar goed ook, want een voedselbos heeft ontzettend veel voordelen. Een voedselbos produceert noten, fruit en andere eetbare gewassen, terwijl het ondertussen de bodem en de biodiversiteit herstelt. 

De aanleg van een voedselbos is echter niet zo eenvoudig. Het zijn namelijk complexe systemen en de aanleg vergt wel enige soorten- en standplaatskennis. Ook het beheer is intensiever dan een gewoon bos. Maar, je krijgt er uiteraard, als alles goed gaat, heel wat voedsel voor terug. 

Bij dit alles kan BOS+ je ondersteunen, zowel technisch/juridisch als financieel. Ook bij de opmaak van een beplantingsplan kunnen we je helpen, maar aangezien een voedselbos een hele sterke betrokkenheid en doorgedreven plantenkennis vergt van de eigenaar/beheerder, gebeurt de opmaak sowieso in intensieve samenspraak.  

De financiële ondersteuning kan oplopen tot 5650 euro/ha maar is uiteraard verbonden aan een aantal voorwaarden. Die, en meer info vind je in onze spelregels.

Meer info? Contacteer ons vrijblijvend via annelies.loos@bosplus.be

extra lectuur

  • Ilvo stelde in samenwerking met BOS+ een overzicht op van de belangrijke juridische, administratieve en beleidsaspecten rond voedselbossen. 
  • Ook dit artikel in de Bosrevue biedt heel wat interessante informatie. 
09-the-seven-layers-of-a-forest-garden.gif
De zeven lagen van een voedselbos. www.permacultuurnederland.org